torsdag 13. mai 2010

Kortreist mat.

Så mye å tenke over når vi skal kjøpe oss noe godt å spise! Nå har jeg begynt å tenke på at maten skal gi jobb til bønder og andre som bor i nærheten av der jeg bor, vist det er mulig! Det er ok å tenke på at den salaten vi spiser kommer fra Røyse og ikke fra Spania! Bonden på Røyse får noe å leve av og samtidig sparer vi miljøet for CO2 utslipp. Om noen måneder er skogen full av bær, sopp og andre godsaker, skulle ønske jeg fikk tid plukke dette, gratis kortreist mat. Når jeg begynner å tenke på dette blir jeg ivrig etter å finne ut enda mer. Kan dere gi noen tips om kortreist mat fra området rundt Ringerike/Hole?
http://www.dagsavisen.no/innenriks/article467593.ece?status=showall#response
http://www.klimaviljen.no/upload/asset/jy8q-GE%2016s%20Fellessamlingen.pdf?PHPSESSID=cac99ee2325ba93230082967a88bbcc9

http://www.bama.no/filer/Tomatmagasin.pdf

3 kommentarer:

  1. Ja,kortreist mat har vi mye av like utenfor vår egen stuedør.Tenk på all bær, sopp, fisk og vilt som er ute i skog og mark.Det handler om å se mulighetene og benytte seg av godbitene.
    Har i helga laget i stand kjøkkenhagen. Store og små har vært ivrige.Og diskusjonene og innspill om kortreist mat har vært mange og morsomme.Håper at det i løpet av sommeren og høsten vokser og gror frem mye kortreist mat i kjøkkenhagen i form av rotgrønnsaker, urter, salatvekster og bønner.Dette med kortreistmat har flere aspekter.En ting er dette med redusert CO2 utslipp.Men hvordan er kunnskapsnivået og interessen til å bruke kortreiste råvarer? Prioriterer vi eventuell mertid som brukes til dette?En sopptur og bærtur i skog og mark gir oss mye gratis råvarer med nydelig smak, uten tilsetningsstoffer og det er bra for kropp og sjel.Våre batterier fylles med masse energi. Utflukter med matauk gir mye samhold og felles soaiale opplevelser som er viktig i en stressende hverdag!
    Kortreistmat er "in".Men er det enkelt å skaffe seg kortreist mat i fra Buskerud?Får vi skaffet kortreiste råvarer når gjør helge handelen vår?

    SvarSlett
  2. Leiv Vidar pølser. For oss her i Hønefoss er det kortreist mat. Kjøttet blir jo ikke lagd her i Hønefoss, men selve pølsene blir produsert her, så maten må ikke reise så langt for å bli en vare på rema 1000 osloveien :-)

    SvarSlett
  3. Dette er den kortreiste maten jeg kan komme på for øyeblikket: Ringerikserter, Ringerikspoteter, grønsaker fra Elstøen, kjøtt fra Mo gård, fisk fra Jan Andre Nilsen og Villfisken, krydder og grønnsaker fra Bjørke gård. I tillegg kommer selvfølgelig frukt, bær, sopp og vilt som naturen tilbyr.

    SvarSlett